SCHOENEN


Schoenen, we dragen ze elke dag. We zijn zo aan schoenen gewend dat we raar opkijken als iemand op blote voeten rondloopt. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren en er is voor elke gelegenheid een ander paar. Maar hoe heeft de schoen zich door de jaren heen ontwikkeld?
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik schoenen erg leuk vind. Er is zoveel keus, dus je kunt er heel veel kopen! Ik denk dat de schoen er vroeger heel anders uitzag en dat er vroeger veel minder keus was, daarom was ik erg geïnteresseerd naar dit onderwerp.

 

 

 

Laten we beginnen met: wat is een schoen?

Een schoen zorgt voor bescherming om je voet. Ook helpt het tegen de kou en maakt het lopen gemakkelijker (behalve bij hakken natuurlijk). Vormen van schoenen zijn erg mode gevoelig.
De bovenkant van de schoen is meestal gemaakt van leer.
Ze zool is erg stevig en is meestal gemaakt van rubber. Rubber is soepel en sterk.
Schoenen worden meestal vastgemaakt door veters, gespen en klittenband.

 

Welke soorten schoenen zijn er allemaal?


Er is voor elke gelegenheid een ander paar schoenen. Als je gaat sporten draag je een sportschoen. Dit is een lichte schoen met een soepele zool. Ook is de sneaker een soort sportschoen, maar deze schoen is onder mannen en vrouwen ook erg populair om te dragen in het dagelijks leven. Voor nette gelegenheden dragen vrouwen vaak een hak. De hak zorgt ervoor dat je er langer uitziet. Er zijn veel verschillende soorten hakken. Mannen dragen voor zakelijke gelegenheden meestal een zakelijke schoen. Zo’n schoen heeft een platte zool en de bovenkant is gemaakt van leer. Dat ziet er chique uit.
In de zomer dragen we meestal slippers of sandalen. Dit is een open schoen. Als het erg warm is lucht je voet lekker door.

Evolutie van de schoen

Prehistorie 15000-12000 v.C.

Aangenomen werd dat men schoenen droeg gemaakt van dierenhuid. De bedoeling van deze schoenen was om de voeten tegen de kou te beschermen. De dierenhuiden werden met vuurstenen schrabbers schoongemaakt en ingewreven met vet of rode oker, waardoor de harde huid soepel werd.
Je bond een riempje en een lapje om je voet en je had een nieuwe schoen.

 

 

Egypte 1500 v.C.

Op blote voeten lopen was normaal in Egypte voor ca. 1500. Schoenen werden gezien als een statussymbool, niet als een gebruiksvoorwerp. Pas na ca. 1500 v.C. begon men geleidelijk aan normaler om schoenen te dragen. Rijkere mensen droegen schoenen van zacht leer, vaak versierd met goud en juwelen. Vrouwen gebruikten gevlochten riet om de voeten te bekleden. Farao’s droegen sandalen van papyrus of zacht leer met een opgekrulde punt. Zo lieten ze zien dat ze boven de anderen stonden. Slaven en de allerarmsten mochten geen schoenen dragen. Rijk en arm werden door middel van schoenen onderscheden van elkaar.

 

 

Grieken & Romeinen 

In de klassieke oudheid droeg bijna iedereen sandalen. Behalve kinderen en slaven. De Griekse schoenen hadden heel riempjes. Vrouwen droegen sandalen met kurkzolen om langer en slanker te lijken.
De Romeinen veroverden grote delen van Europa waaronder Griekenland. De Romeinen gingen de Griekse schoenen namaken nadat ze Griekenland hadden bezet. En zo werd schoenenmode door heel Europa verspreidt.
Voor rijke Romeinen was de schoen een belangrijk kledingstuk om te dragen. Ze waren bereid veel geld voor schoenen te betalen.
Arme mensen en boeren droegen houten schoenen of schoenen van ruw-huid. Italiaanse boeren dragen die schoenen nu nog steeds.

 

De snavelschoen

Middeleeuwen

Tussen 500 en 1000 n.C. is er niet zoveel bekend over de schoenen. Wel is bekend dat ze van leer gemaakt waren. Maar dat is weggerot in de grond.
In de late middeleeuwen verscheen de snavelschoen. Deze schoen is waarschijnlijk met de kruisvaarders van het Midden-Oosten naar Europa meegegaan. Deze schoen had een erg lange spitse neus die diende als statussymbool. Hoe langer de neus, hoe belangrijker iemand was.
Rond 1500 hadden schoenmakers een schoen van hout ontworpen, de Trip. De schoen bleef om je voet door een wreefband.
Ook nieuw in die tijd waren de verschillende sluitingen: riemen, knoopveters, rijgveters, leren knoppen en gespen.

 

 

16e & 17e eeuw

In de 16e eeuw verdween de snavelschoen en lage schoenen met brede neuzen werden populair. Zoals de koemuil, de hoornschoen en de bereklauw.
De schoenen hadden erg veel spleten. Dit was bedoeld voor bewegingsvrijheid maar vooral voor het laten zien van je kousen.
Eind 16e eeuw introduceerde de Franse koning Hendrik III de hoge hak. Eerst werd de hak alleen gedragen door mensen van adel, maar later werd de hak door heel Europa verspreid. Mensen van adel lieten zien dat ze van adel waren door hele hoge hakken te dragen.
Ook werden in de 17e eeuw veel laarzen gedragen.

18e & 19e eeuw

Na de Revolutie veranderde de schoenenmode. Er werden geen hakken meer gedragen. De nieuwe mode kwam uit Engeland; zwarte, sportieve schoenen en hoge laarzen. Deze nieuwe mode waaide over naar de andere delen van Europa. In de 18e eeuw zijn er veel laarzen gemaakt.
In de 19e eeuw was de schoenenmode sober. Na een paar jaar kwam er weer wat variatie van onder andere de enkellaarsje van leer. Die werden bottines genoemd. Ook kwam de hak weer terug.
Eind 19e eeuw werden er ook sportschoenen gemaakt voor verschillende sporten.

 

20e eeuw

De schoenen uit de 19e eeuw bleven onder de mannen nog erg populair. Er kwam wel wat meer variatie.
Voor vrouwen werden er schoenen gemaakt voor verschillende gelegenheden. Hoge hakken werden afgewisseld door plateau zolen en schoenen met platte zolen. De modetrends duurde korter waardoor er steeds meer schoenen werden ontworpen.

 

Nu

Bij meisjes en vrouwen is de enkellaars nu erg in de mode. Ook sneakers worden erg veel gedragen. De laarzen over de knie en sexy hakken zie je ook steeds vaker.
Bij jongens zien we vaak de sneaker. Ook dragen mannen deze schoenen steeds vaker.

 

 

Conclusie

De schoen heeft zich door de jaren heen erg ontwikkeld. Ook is de bedoel van de schoen door de jaren heen veranderd. Wel zie je dat er nu nog wat trends van vroeger terug komen. Zoals de hak en de riempjes op een schoen (kijk foto inleiding) van de Romeinen.

Bronnen

http://www.de-grote-schoenendoos.com/downloads/geschiedenisvandeschoen.doc

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/schoenen-door-de-eeuwen-heen

https://www.fashionchick.nl/fashionnews/de-6-soorten-schoenen-waar-iedere-vrouw-voor-valt/

Maak jouw eigen website met JouwWeb